lördag 20 februari 2016

Middagsmörker

Författare: Charlotte Cederlund

Áili har blivit familjehemsplacerad hos sin morfar som hon aldrig tidtagare mött, i samebyn Idijärvi, efter att hennes pappa dörr i cancer. Eftersom mamman dog när Áili föddes och hon och pappan levt ett mycket kringflackande liv och flyttat mycket, har hon ingen kvar i världen utom dessa okända släktingar långt upp i norr. Áili avskyr mörker och kyla. Hon tänker härda ut två år tills hon fyller 18, sedan ska hon flytta hem till Skåne igen.

Morfar Egel som hämtar på flygplatsen är en karg man. Bättre kontakt får Áili med hans mamma, sin gammelfarmor Ráijá. Ráijá gör vad hon kan för att hjälpa Áili tillrätta, men det är inte lätt. Dels är det många som inte ser henne som så välkommen. Uppvuxen i Skåne och utan att prata ett ord samiska är hon inte en riktig same, tycker de. Och dels börjar det hända saker kring Áili som hon inte förstår. Hon får som kraftiga elektriska stötar, norrskenet tycks viska till henne och det dyker upp en stor varg utanför ytterdörren...

Cederlund, som precis som sin huvudrollsinnehaverska är skåning, har kastat sig in i den samiska mytologin och skapat en svensk fantasy full av magi, mörkermakter, ärkeskurkar och famnskiftare. I mitten av konflikten står Áili, en motvillig, lite klumpig hjältinna som med både rädsla och mod axlar den tunga roll hon åläggs. En central roll spelar kristnandet av Sápmi, en mörk fläck i den svenska historien. Samernas konfliktfyllda förhållande till "storsvenskarna" problematiseras också. Men det är framför allt som spänningsroman man ska läsa Middagsmörker, som är tänkt att vara den första delen i en serie.

Opal, 302 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar