lördag 30 januari 2016

Lilla Sticka i landet Lycka

Författare: Martin Widmark
Illustratör: Emilia Dziubak

Riktigt hur vackert omslaget till den här boken är framgår inte av den här omslagsbilden. Förmodligen inte heller om man köper den i biblioteksband eller plastad, men i förlagsband skimrar omslaget i guld och glänsande gröntoner. Det här är en bok där illustrationerna bär texten, som visserligen är en fin och finurlig berättelse, men som trots det ändå inte fullt ut matchar bilderna som är i en klass för sig. Medan författaren är storkändis för oss i Sverige är illustratören än så länge en doldis, men i sitt hemland Polen är Dziubak både prisbelönt och hyllad enligt förlaget.

Som en saga vid läggdags berättas den här historien. Huvudperson och berättare är Julia, eller Lilla Sticka. När hennes bror plötsligt och oförklarligt försvinner blir hon otröstlig. En dag åker hon kälke rakt ner i en istunnel och hamnar i landet Lycka. Där är alla lyckliga och lilla Sticka får vara med om de mest sällsamma äventyr. Men det finns en mörk sida i landet Lycka. Den giriga krabban kräver varje år ett nytt barn som ska dyka efter pärlor under vattenfallet åt honom. Lilla Sticka finner sin bror blad de tillfångatagna barnen och kommer på en plan för att befria sig och dem.

Det är klassiska barnboksingredienser som utnyttjas på ett utmärkt sätt av Widmark. Det är lätt att läsa in referenser både till klassiska sagor, klassiker som Alice i Underlandet och nyare böcker som till exempel Tyra och Storgrubblaren eller den i höstas Augustprisnominerade Isahavspirater.

Bonnier Carlsen, bilderbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar