torsdag 14 januari 2016

Askfödd

Författare: Sabaa Tahir

I ett slags apartheidsamhälle i ett arkaiskt ökenlandskap utspelar sig fantasyroman Askfödd, första boken i en serie. Vi får växelvis i vart annat kapitel följa Laia, en flicka som tillhör de lärda, ett erövrat folk som lever som lever ett fattigt förtryckt liv i Imperiet, och Elias, en högättad (åtminstone på sin mors sida) krigare. Elias tar snart examen från militärakademin Blackcliff, en skolan där unga pojkar och ett åtal flickor under benhårda förhållande skolas till Masker, ett slags supersoldater som används för att kuva de besegrade folken i Imperiet.

Laias familj, som består av mormor, morfar och en bror, råkar ut för en räd från just en sådan Mask. Morföräldrarna dödas och hennes bror tillfångatas. Laia söker i desperation upp motståndsrörelsen, i vilken hennes föräldrar en gång ingått och i vilkens tjänst de dödats, för att få hjälp att befria sin bror. Elias står precis inför examen på Blackcliff. Efter examensceremonin meddelas att några av de som tagit examen kommer att vara med om prövningar för att utse en ny kejsare. Elias, hans bästa vän Helene, hans ärkefiende Marcus och dennes medlöpare och tvillingbror Zak blir de utvalda och kampen mellan dem är på liv och död. Under tiden skickas Laia på ett självmordsuppdrag av motståndsrörelsen: hon ska infiltrera Blackcliff som slav och spionera på den ökända och totalt hjärtlöst och skoningslöst grymma Kommendanten som är skolans överhuvud. De båda ungdomarnas öden närmar sig varandra långsamt och tvinnas så småningom samman.

Det bjuds inte på så många överraskningar i den här boken, det är en kille som kan strida, men ogillar våldet fast han är väldigt bra på det, en flicka som är vacker men fattig och klok, lite kärlekskomplikationer, de onda är riktigt onda och skoningslösa och inte så lite endimensionella och de goda är tappra och modiga. Men visst, det är riktigt spännande och underhållande för stunden.

B.Wahlström, 511 sidor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar