lördag 30 januari 2016

En Myras liv

Författare: Linn Gottfridsson
Illustratör: Emma Adbåge

Myran är en pojke som går i förskoleklass. Han är älskar katter och är bästis med Henny som har en lös tand. På rasterna leker de med sitt snigelrike och andra viktiga grejer. Nu är våren på väg och då ska klassen ut och leta vårtecken, som alla förskoleklasser tycks göra på våren. Andra saker som händer i Myrans liv är att hans föräldrar pratar allt mer på engelska med varandra. Bråkar, tycker Myran att de gör. Diskuterar säger hans mamma och pappa. Och så flyttar det in en ny granne, Diego heter han och är ett år äldre och ganska vild. De åker pulka i trapphuset tillsammans.

Linn Gottfridsson har tidigare arbetet som manusförfattare men detta är hennes litterära debut och en riktigt fin sådan tycker jag. Det är en bok perfekt bok om vardagslivet, kompisarna och familjen med mycket fin inkänning och tonträff. Emma Adbåges illustrationer är som vanligt på pricken och fyllda av små intressanta detaljer.

En liten förvirring kanske infinner sig om man börjar associera med Bengt Ingelstams böcker om Matte och Myran med illustrationer av Lisen Adbåge som kom ut på Bonnier Carlsen och senare Ord & visor, de har ingenting med denna nya bok att göra.

Detta blir finfin högläsning i förskoleklassen eller hemma för sina fem, sex eller sjuåringar.

Rabén & Sjögren, 127 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar