tisdag 1 april 2014

Lex bok

Författare: Sara Kadefors

Lex går sista terminen på gymnasiet, tycker det mesta är fånigt och meningslöst och har bara en vän i hela världen, Jonathan. Tillsammans kan de sitta i timmar och ondgöra sig över sportkillar, hästtjejer eller modebloggarbrudar. Lex tycker inte att det är någon mening med att anstränga sig med något, eller att ha några drömmar alls, eftersom vad du än tar dig för finns det någon annan som är bättre än du på att göra just det. Lex viktigaste fritidssysselsättning är att ligga i sängen och drömma ihop fantastiska dystopiäventyr i huvudet. Emellanåt åker hon och hälsar på sin pappa i fängelset.

Historien tar fart när Lex mamma träffar en ny kille på zumban. Bruno, som han heter, visar sig vara en rätt bedagad ungdomsboksförfattare och Lex tycker genast och spontant illa om honom. Tillsammans med sin pappa utarbetar hon en plan för hur hon ska lura i Bruno en historia om sin olyckliga uppväxt med sin kriminella pappa i mål och mening att Bruno ska vilja skriva ner hennes lögner och ge ut som bok. Parallellt med det här skapar hon och Jonathan Maya, en bloggande stilikon som berättar precis samma saker om sin olyckliga uppväxt som Lex berättar för Bruno. Maya får snart massvis med följare och planen som Lex tänkt ut, att Bruno ska anklagas för plagiat när hans bok ska publiceras, fungerar precis som Lex tänkt sig. Det är bara det att följderna blir helt andra än hon kunnat föreställa sig.

Det är en underbar bok att läsa parallellt med sina tonåringar, eller att läsa i diskussionsgrupper på högstadiet. Den väcker frågor om att vara (sann mot) sig själv på nätet och annars, vad som är sanning och vad som inte är det, vad som räknas som verklighet. Man kan också diskutera frågor om näthat, kvinnosyn och föräldrarollen. Dessutom är det en väldigt rolig bok, Lex är enormt underhållande i sina tonårsliga svärta.

1 kommentar:

  1. Jag hade svårt för att acceptera Lex egentliga ålder, hon kändes mycket yngre än vad hon var. Men i övrigt håller jag med dig om att det är en bra bok för diskussioner kring sociala medier, identitet och bekräftelse.

    SvaraRadera