måndag 15 april 2019

Hilda och hamsterstölden

Författare: Christina Lindström
Illustratör: Annika Lundholm Moberg

Bok nummer två om Hilda (ettan, Hilda och världens kalas kom förra året) höjer sig snäppet över ettan. I förra boken låg fokus på Hilda och hennes familj. I den nya boken ligger fokus på kompisdynamik och Hildas mamma, som hade en viktig roll i bok ett, är en försumbar statist.

Hildas bästis Bella vill spara till en hamster och Hilda och den tredje bästisen Henning ställer upp och gör en pengainsamling. Hamstern blir snart verklighet. Men det är lätt att bli lite för avundsjuk på en hamster och ett tu tre är det någon som råkar stjäla den.

Den här boken är avsevärt mer humoristisk än bok ett. Den är berättad strikt ur Hildas perspektiv och hennes drastiska sätt att se världen på blir ofta roligt. Samtidigt är det stora och allvarliga ämnen som berörs. När har man till exempel sonat sitt brott? Hur många gånger ska man behöva säga förlåt? Och sen är det Bella, hon är en stark person, som vågar säga ifrån och står upp för sina vänner, men hon har också en tendens att domdera över dem, hur funkar balansen där? Här finns mycket att prata om.

Lagom för lågstadiet. Passar utmärkt för läsgrupper.

B. Wahlströms, 96 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar