onsdag 1 maj 2019

Den fantastiska Ivan

Författare: Katherine Applegate
Illustrationer: Patricia Castelao

Den fantastiska Ivan är en gorillahane, en silverrygg, som sitter i en bur i en galleria, närmare bestämt "cirkusgallerian och spelhallen vid avfart 8". Där finns också en avdankad cirkuselefant, Stella, några papegojor, en dresserad pudel, vildhunden Bob och lite andra djur. Varje dag kommer folk och tittar på Ivan där han sitter i sin glasbur och beskådar cirkusföreställningen med den halta Stella och pudeln. Men allt färre. Ägaren Mack bestämmer sig för att han behöver en ny attraktion och en liten ensam babyelefant införskaffas.

Vi följer den här berättelsen helt ur Ivans perspektiv. Han berättar i tillbakablickar om sin barndom, vad han tycker och tänker om gorillor, människor, schimpanser och en hel massa andra ting. Ivan gillar att måla. Han har fått kritor och papper och hans alster säljs i souvenirbutiken i gallerian.

Det är en vemodig berättelse om djur som far riktigt illa, baserad på en sann historia om en gorilla som bodde 27 år i en liknande galleria. Men Ivans berättarperspektiv tillför en viss lakonisk komik och det är en fin skildring av vänskap och trofasthet. Kapitlen är korta och textraderna glesa, varför den trots sin tjocklek ändå är någorlunda lättläst. Den passar goda läsare från tvåan och upp till mellanstadiet.

B. Wahlströms, 311 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar