torsdag 7 juni 2018

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande

Författare: Moa Eriksson Sandberg

Julia är tvungen att flytta från Stockholm till en mindre ort mitt i terminen. Hon har tidigare gått på Estetisk linje med teaterinriktning och ska göra det även nu. Men hon märker snabbt att stämningen på de bägge utbildningarna skiljer sig åt väldigt. I den nya teaterklassen färgas elevernas uppförande av den dominante teaterläraren Rafael. Rafael har högt anseende, många av hans elever har gått vidare till scenskolan, han ser dessutom bra ut och får sköta teaterprogrammet helt utan insyn och enligt sina egna okonventionella - eller kanske gammaldags- metoder. När rollerna till vårens stora uppsättning av Hamlet ska fördelas tror alla att klassens stjärna och Rafaels favorit Ester ska få rollen som Ofelia. Istället blir det nykomlingen Julia som får den. Ester stormar ut ur klassrummet. Nästa dag hittas hennes cykel slängd nere vid ån och Ester är spårlöst försvunnen.

Fastän Julia inte alls känner Ester och att Ester har varit väldigt stroppig och otrevlig mot henne som ny på skolan och trots att Julia inte på något sätt kan hjälpa att Rafael gett henne en huvudroll, känner hon sig skuldmedveten och ansvarig för Esters försvinnande. Hon börjar ta reda på mer om Ester och får veta saker om henne som inte stämmer med den hårda yta Julia har mött. Men hon upptäcker också att det är många som beter sig konstigt kring skolans teaterinriktning. Marja, Rafaels assistent till exempel. Och Agnes, den enda som är trevlig mot Julia när hon kommer ny, är ömsom föraktfull över att Julia leker deckare och vill ömsom göra vådliga spaningsturer hem till folk mitt i natten. Dessutom ser ser Julia skuggor, känner dofter, hittar spår, som får henne att tvivla på sitt eget förnuft.

Det här är en berättelse som än så länge bara finna som ljudboksserie på Storytell, där man kan lyssna på eller läsa boken i appen. Moa Eriksson Sandberg har sedan debuten med Söta pojkar är bara på låtsas skrivit ett femtontal böcker och provat sig fram i en många olika genrer och stilar inom barn- och ungdomslitteraturen. Specialskrivna serier för ljudboksföretag är en genre som är i stark uppgång. Ryktesvägen har jag hört att den här berättelsen även ska komma ut som tryckt bok och då kunna lånas och läsas på bibliotek. Den passar högstadiet och tidigare år på gymnasiet.

Storytell, ljudboksföljetong i tio delar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar