onsdag 24 januari 2018

Vi kommer snart hem igen

Författare: Jessica Bab Bonde 
Illustratör: Peter Bergting

Vi kommer snart hem igen är den hjärtskärande titeln på en serieroman som samlat berättelser från sex svenska förintelseöverlevare. flera av dem har åkt runt i svenska skolor och berättat sina historier, men nu finns det anledning att fundera på hur dessa levande historieböckers erfarenheter ska kunna bevaras för omvärlden. Ett liknande projekt var Om inte nu så när? Om inte vi så vem?en föreställning som spelades på Malmö Stadsteater hösten 2012. Då hade man nedtecknat och dramatiserat tre överlevares berättelser som ett sätt att föra historien vidare. För om inte nu så när? Och om inte vi gör det, vem gör det då?

Jag har läst många berättelser om förintelsen, men den här har, i och med serieromanens effektiva berättarform, en nästan outhärdlig densitet som gör att den sticker ut. Det är både de sanna vittnesutsagor om ofattbar grymhet och de drabbande illustrationer som gör det omöjligt att värja sig. Jag läser i små portioner, aldrig mer än två berättelser om dagen för att härda ut. Precis som i Vi som överlevde av Michael Bornstein och Debbie Bornstein Holinstat som jag läste i höstas, var de som berättar barn när de fängslades av nazister och utsattes för en av historiens största brott mot mänskligheten. Att det handlar om barn, liksom att man valt tecknad serie som form gör den lätt att ta till sig för unga läsare. Förlaget rekommenderar den från 9-12. Jag tror absolut att så unga barn kan läsa den, men de får inte lämnas ensamma i sin läsning. Och den kommer att passa lika bra på högstadiet och gymnasiet. Bergtings illustrationer är hållna i dova färgskalor och är påfallande odramatiska, men väldigt otäcka. Det känns som att han enbart försökt göra en stillsam återgivning av hur det kan tänkas ha varit, verklighetsbakgrunden gör ytterligare dramatisering överflödig.

Boken innehåller också ett förklarande förord, en karta över förintelsens Europa med de städer och läger som nämns i berättelsen markerade, fakta om andra världskriget i form av viktiga datum och en ordlista med svåra ord, samt lite tips på vidare läsning.

Natur & Kultur, tecknad serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar