onsdag 28 juni 2017

Vitormen

Författare: Åsa Larsson, Ingela Korsell
Illustratör: Henrik Jonsson

Ny Pax-bok ute, nummer åtta. Jag brukar ju väldigt sällan skriva om fortsättningsdelar, men Pax-serien utgör ett undantag på så många sätt. Bara en sån sak som att den här boken kommer med ett silvrigt snitt gör att den är värd en bloggpost.

Mariefred har klarat sig undan pestan, nu är det julafton och nog ska väl frid och glädje få råda? Nä, faktiskt inte. Iris blev tillfångatagen av Svarthäxan, som fortfarande arbetar i det fördolda för att ta över biblioteket, i slutet av förra boken. Ingen vet var hon är, hur ska hon klara sig? Och vad är det som händer vid det traditionsenliga pulkaåkandet i Himlabacken på julaftonsförmiddagen? De vuxna påstår att det var ett slukhål som lilla Mini for ner i, men Alrik och Viggo är ganska säkra på ett det var något som drog ner henne. Nu gäller det att snabbt lista ut vad, innan fler blir drabbade. Och detta som vanligt utan att blanda in de redan hårt prövade familjehemsföräldrarna Laylah och Anders som bara vill fira en fin familjejul.

Det är förmodligen bara jag, men den här Pax-delen tog slut ännu fortare än vanligt, knappt hade jag börjat läsa förrän det var slut. Och den slutar också med en rejäl cliffhanger. Som vanligt lyckas författarna överraska sina läsare, det finna alltid saker i Pax böckerna som tar en helt annan vändning än den man tänkt sig. Och nu är det bara två delar kvar innan hela serien är ute och man kan läsa om allihopa i en följd.

De tidigare delarna kan man läsa om här.

Bonnier Carlsen, 193 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar