onsdag 7 juni 2017

Flickorna


Författare: Emma Cline
Emma Clines Flickorna är baserad på det sällskap som uppstod kring Charles Manson och som nådde sin kulmen i flera hänsynslösa mord sommaren 1969. Berättelsen läggs fram av den idag vuxna Evie Boyd, som ser tillbaka på sig själv som 14-åring.

Hon vill ta avstånd från sin relationssökande mamma som blivit lämnad av pappan för en yngre kvinna.  Evie vill ha något mer än vad det tråkiga medelklasslivet i den lilla staden kan erbjuda.

I parken ser hon en dag ett gäng smutsiga och ovårdade tjejer rotandes i soporna. De har trots sin sjaskighet ett magiskt skimmer runt sig. De har till synes en gemenskap och ett sammanhang som Evie saknar.

Genom boken får vi följa flickorna  - kvinnorna som Russel (Manson) omgav sig med och deras dragningskraft på den fjortonåriga Evie. Hon känner framförallt en oerhörd attraktion till flickornas ledare, Suzanne.

Läsaren vet hela tiden vad som väntar, men ändå går det inte att stålsätta sig när man läser hur de fasansfulla morden utförs. Emma Clines debut skildrar de unga kvinnornas utsatthet. Det är en bok om makt och sexualitet som berör mig djupt. Det är många tankar som väcks och som maler långt efter boken är utläst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar