torsdag 29 december 2016

Let it snow

Författare: John Green, Maureen Johnson, Louren Myracle
Den här boken, vars fullständiga titel är Let it snow : magisk julhelg i tre delar, är en samling med tre kortromaner eller kapitelindelade noveller som allesammans utspelar sig under julafton och juldagen i hålan Gracetown som är drabbat av årtiondets snöstorm. Alla berättelserna är fristående men griper i i varandra så till vida att de olika huvudpersonerna dyker upp som bipersoner i andra berättelser. I första historien, Jubilee-expressen möter vi en tjej vid namn Jubilee. Hennes julplaner blir hastigt omkullkastade då hennes föräldrar arresteras och hamnar i häktet och hon själv tvingas ta tåget till sina morföräldrar. Tåget kör dock fast i snöstormen och Jubilee tar sig ur det till ett snabbmatställe, Waffle House, på andra sidan en motorväg, hellre än att sitta fast i ett strömlöst tåg hela natten. När Waffle House invaderas av en trupp cheerleaders, också de från det strandade tåget, flyr Jubilee därifrån tillsammans med en kille från samhället som erbjuder henne natthärbärge.

I den andra berättelsen, Cheerleaderstormen träffar vi Tobin, Greven och JP som sitter och slökollar James Bond på julaftonskvällen när de blir uppringda av kompisen Keun som jobbar på Waffle House. Han bjuder in dem att komma och spendera natten med honom på hans arbetsplats som genom en skänk av gudarna blivit välsignat med en trupp cheerleaders. Det finns ett krav, de måste ha med sig ett twisterspal, och en hake, även Keuns kollegor har bjudit dit sina kompisar men bara ett gäng får komma in, de som kommer först. Att ta sig de två milen genom det snöstormshärjade Gracetown blir en smärre roadtrip med alla roadtrippens klassiska ingredienser.

Den tredje, och i mitt tycke svagaste berättelsen, handlar om Addie som har gjort slut med sin pojkvän Jeb och ångrar sig. Hon har skickat ett försoningsmail till honom och bett honom att komma till Starbucks på julaftonskvällen för att återuppliva sin första dejt och bli tillsammans igen. Jeb dyker inte upp och hör inte av sig och Addie är förstörd. Det läsaren hela tiden vet är att Jeb var med på det havererade tåget, hans mobil gick söder i kraschen och på julafton sitter han på Waffle House utom sig av sorg och försöker få tag på Addie på alla möjliga olika sätt. Här finns också en sidohistoria om Addies förhållande till sina två bästa vänner och hennes egoistiska läggning.

Det är pysmysigt, lättsamt och läsvärt och lagom mycket amerikanskt julmys. I åtminstone de två första berättelserna får vi möta karaktärer som är så där som karaktärer i bra amerikansk crossoverlitteratur är: att man har det riktigt trevligt i deras sällskap och gärna stannar där. För årskurs åtta och uppåt.

Bonnier Carlsen, 333 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar