onsdag 30 november 2016

På natten flyger vi

Författare och illustratör: Hannah Arnesen

Det här är en bok som legat i min "att skriva om hög" alldeles för länge, för det är en superfin bok som många borde läsa.

Den handlar om folk i ett alldeles vanligt höghusområde, lite grått och tråkigt på dagen. Men på natten! "På natten är de [husen] en rymdstation, sprakande bland stjärnor". Och inte bara husen förvandlas i nattens drömtid, även områdets invånare förvandlas. Adam är en bråkig lillebror på dagarna. På natten är han ett stort äpple (!) Anna, som är långsam på dagen är en lejondrottning på natten. Noah är med morfar och läser tidningen på dagen men på natten är han en korvgubbe. Sarah, som är mest inne på dagarna står på hustaken och spelar trumpet på nätterna. Och alla barnen i kvarteret, på natten flyger de.

Trots textens underbara fantasifullhet är faktiskt illustrationerna ännu bättre. Nattbilderna sprakar av färger, dagbilderna är i dovare färger och vackert detaljerade. De har på vissa ställen drag som påminner om Sven Nordqvist, men har som helhet ett helt annat och helt eget uttryck.

Detta är Arnesens debut och en mycket lovande sådan!

Natur och Kultur, bilderbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar