tisdag 29 november 2016

En förtrollad jul

Författare: Siri Spont
Illustratör: Alexander Jansson

Rabén & Sjögrens nya adventsbok utspelar sig i ett nutida vintrigt förortssverige. Huvudperson är Martha som bor med sina mamma, sin pappa som reser mycket i jobbet och sin lillebror Fadi som bara tjatar om att han vill ha en hamster. Mormor, som bor i närheten, har gjort en paketkalander till dem och Fadi klämmer på paketen för att lista ut i vilket det finns en hamster. Mamman har släktingar i ett land långt borta där det är krig. När hon skypat med släktingarna där är hon ofta ledsen. Men Marta är mest glad. Hon gillar advent och allt julmys som är på gång nu och även om hon får ganska konstiga saker av sin mormor i paketkalendern så tycker hon om allihop.

Men nu visar det sig att just den här adventstiden inte alls blir som Martha tänkt sig. En kusin till henne har kommit helt själv från det krigsdrabbade landet och nu ska han bo hos dem. I Marthas rum! Martha får flytta in till Fadi. För att ge sina barn lite plåster på såren får Martha och Fadi sina efterlängtade hamstrar. Kusinen, som heter Yusuf, visar sig vara ganska tråkig. Han är mest ledsen och dessutom leder hans närvaro till att mormor är hos dem hela dagarna. Martha gillar sin mormor mycket, men dels måste hon nu dela henne med Yusuf, dels leder det också till att hon inte får vara på fritids med sina kompisar och det gillar hon inte.

Som ni hör är det här ett juläventyr förankrat i diskbänksrealism. Men dessutom finns ett magiskt lager, ett leklager om man så vill. Marthas mormor har en bok om sagoväsen som Martha älskar och skogen i den boken påminner så mycket om skogen bakom deras hus. Kanske är det samma. Kanske bor det troll och andra sagoväsen även i deras skog? Och presenterna i mormors paketkalender verkar ha samband med den här magiska världen. Dessutom verkar det vara något speciellt med Marthas hamster Blåbuse. Mormor påstår att det inte är en vanlig hamster och det verkar finnas ett särskilt band mellan Blåbuse och Yusuf. Vad är det som döljer sin i den gamla matkällaren i skogen? Och kommer Yusuf få den enda present han önskar sig i julklapp?

Lämplig högläsning i årskurs f-2. Ett lagom kort kapitel för varje dag, från första till 24:e advent.

Rabén & Sjögren, 101 sidor.

2 kommentarer:

  1. Det är den må du tro, men glitter på framsidan, vilket inte syns på bild!

    SvaraRadera