onsdag 27 april 2016

Zombiefeber


Författare: Kristina Ohlsson

Sommaren i den lilla byn Eldsala är het och getingar surrar i luften. Herbert och hans bästis Sally går på simskola i ortens badhus, men simskolegruppen blir allt mindre, fler och fler blir sjuka i en okänd febersjukdom. Samtidigt tar en skum främling in på Herberts farfars pensionat. Hans väskor verkar väga hundra kilo och Herbert är nästan säker på att det är blod på en av dem. När han har svårt att sova på grund av värmen ser han främlingen röra sig utanför huset mitt i natten. Han går mot skogen. Sen ser Herbert någon annan dyka upp på vägen, det är en av de sjuka barnen från simskolan. Och Herbert är tror att han bär en stor död kanin i sina händer.

Samtidigt som detta mystiska hot vilar över Eldsala vilar andra mer konkreta hot över Herbert. Hans farfar, hans enda kända släkting i livet, blir allt äldre, och kanske lite virrig. Kommunen hotar med att omplacera Herbert i "en riktig familj", men Herbert vill vara kvar hos farfar.

Det är en ganska läskig, stundtals riktigt obehaglig och lite blodig historia Ohlsson fått ihop den här gången. Det är riktigt spännande och väldigt välskrivet. Till skillnad från Åhus-serien (Glasbarnen, Silverpojken och Stenänglar) där mestadelen av spökerierna skulle kunna förklaras med naturliga orsaker, är det här inget tvivel om att det är fantasy, svensk landsbygdsfantasy, det handlar om. Som titeln stipulerar är det snart tydligt att vi har att göra med zombier. Och slutet lovar fler böcker om Eldsala, möjligtvis en om varulvar och en om mumier...

Lilla piratförlaget, 235 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar