tisdag 12 april 2016

Monster i natten

Författare: Mats Strandberg
Illustratör: Sofia Falkenhem

Strandbergs nya bok för yngre läsare börjar: "Jag blev ett monster på min nionde födelsedag. Fas jag förstod det inte just då". Det är en början som gör att man sugs rätt in i historien: Vad hände? Vadå monster? Huvudperson och berättare är Frank. Han blir biten av grannens hund, den fluffiga gulliga Uffe. Det är bara en lite rispa, Uffe kommer åt Frank av misstag när han matas med tårta och det är ingen stor sak, men några nätter senare förvandlas Frank till en lurvig hund. Som hund springer Frank runt i skogen och försöker socialisera sig med människor som blir superrädda. Snart skriver alla tidningar om det livsfarliga monstret som härjar bygden om nätterna.

Frank har redan innan varit en kille som har haft svårt att passa in, han är inte sportkille utan bokmal, han har inga vänner och en oförstående familj. Nu blir det så klart ännu värre. Han försöker söka fakta om vad som hänt honom på biblioteket och kommer fram till att han förmodligen är en varulv. Visst stöd och förståelse finner han hos grannen Alice, men inte ens för henne vågar han berätta om sin märkliga belägenhet. Till slut blir situationen riktigt farlig då han blir jagad under en nattlig utflykt, men då dyker det som tur är upp hjälp från ett helt oväntat håll...

Det ska bli spännande att se hur den här boken tas emot av målgruppen. De fantasyläsande yngre eleverna dras ofta mot det lite skrämmande med coola, häftiga bilder. Här är handlingen visserligen ganska skrämmande i och med Franks utsatthet, men samtidigt betonas det gulliga genom Falkenhems illustrationer som avbildar "monsterhunden" som en liten vit fluffboll som man inte förstår att någon kan bli rädd för. Monster i natten är tänkt som första boken i en serie om Frank.

Rabén & Sjögren, 108 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar