lördag 30 april 2016

Näcken

Författare: Ingela Korsell, Åsa Larsson
Illustratör: Henrik Jonsson

Nya Pax-boken är här och som titeln berättar hemsöks nu Mariefred av Näcken. En annan som är i Mariefred är Alriks och Viggos mamma som har permis från behandlingshemmet (hon dök upp i slutet av förra boken, Gasten). Boken inleds med en friluftsdag på sjön som ligger frusen och blank. Här ska övas att gå genom isen medelst vakdopp. Alrik, som inte gillar vatten, håller sig i utkanten av det hela, ändå är det han som brakar genom isen och måste bli räddad av Viggo återigen. Nu gäller det för Magnar, Estrid, Viggo, Alrik och Iris att hitta och oskadliggöra Näcken innan någon fler råkar illa ut.

Vilket de inte lyckas med. Och detta att folk faktisk dör i Pax-serien är en sak som skiljer den från många övriga böcker för åldersgruppen. Aldrig huvudpersoner eller karaktärer vi lärt känna väl, men människor dör. Det, jämte de tuffa illustrationerna, ger dem ett mer hårdkokt drag. Detta mjukas dock upp av den inkännande skildringen av huvudpersonerna, deras tankar, alla deras känslor, rädslor och våndor.

Det finns egentligen bara en nackdel med Pax-böckerna och det är att de går för snabbt att läsa och sedan är det en oändligt lång väntan på nästa.

Bonnier Carlsen, 198 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar