Författare: Annika Wernström
Det finns en lättläst bok av Helena Karlsson som kom ut på Hegas 2011 med precis samma titel som ovan. Men det här handlar inte om den, utan om en ny bok (2015) som kommit ut på Rabén & Sjögren nu i höst.
Sebastian bor i ett litet kustsamhälle i Västerbotten. Det är de sista veckorna på vårterminen i åttan. Snart är det dags att börja tänka på framtiden, gymnasievalet och vad det ska bli av en i livet. Sebastian är bra på fotboll, han tror att många tänker på honom som fotbollsspelaren Sebastian. Men i honom finns en vilja att bli eller vara något annat, mer, än bara fotbollsspelaren. Det Sebastian framförallt älskar med fotbollen är det kollektiva, lagandan, att vara en för alla och alla för en. Lagets tränare Karsten kallar det för "skärgårdsandan", att inte toppa laget, att spela tillsammans, att spela juste. Hemma har Sebastian det svårt med en auktoritär pappa och en mamma som aldrig gör något annat än att sopa bana för sin man och sin son. Han känner sig allt mindre hemma i den välordnade och fyrkantiga tillvaron i föräldrahemmet, utan dras istället till den lite udda kvinnan i grannhuset, det enda gamla och skruttiga huset på gatan med sin vildvuxna trädgård.
Saker och ting ställs på sin spets när Ethan kommer ny till laget och hans pappa Janne släpps in som hjälptränare. Janne har helt andra idéer om fotboll än Karsten. Han pratar om elitsatsning, toppar laget och favoriserar sin egen son både på träning och till matchuttagningar. Han tar helt över och Karsten förmår inte hålla på sina värderingar utan låter Janne köra över honom. Sebastian opponerar sig men blir inte lyssnad på och missförstådd. Janne svarar med att bänka honom och ta ifrån honom lagkaptenskapet. Sebastian börjar tvivla på sin plats inom fotbollen, trots att han är uttagen till distriktets elit läger och trots att han har älskat fotbollen så mycket. Och med tvivlet på fotbollen följer tvivlet på vem han är, ska vara och hur han ska hantera livet.
En bok som har flera paralleller till Dömstedts Fotbollsboken som kom i våras, men också till Bredows Släppa taget som kommit i höst. För Sebastian, liksom för Elsa i Släppa taget, behöver den inre förändringen komma fram utanpå, i en ny klädstil och en ny frisyr, för att det ska bli tydligt inte bara för den egna individen utan även för andra vem man är och vill vara. Och Sebastian får precis som Martin i Fotbollsboken brottas med en tränare som inte har samma värderingar som de laget fostrats med sedan knattenivån och tänka igenom hur viktigt fotbollen egentligen är i livet. Och båda möter kärleken i en fotbollstjej.
En bok om fotboll men nästan ännu mer en bok om att utvecklas som människa, om identitet, värderingar och vägskäl i de ömtåliga tonåren.
Rabén & Sjögren, 157 sidor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar