onsdag 4 mars 2015

God jul, Lilla Lök

Författare: Frida Nilsson
Illustratör:  Maria Nilsson Thore

Ibland är man lite sen på bollen. Men bättre sent än aldrig tänker jag då. Någon gång i december kanske någon googlar på "de bästa julbokstipsen" och hittar det här inlägget och blir jätteglad. Som skolbibliotekarie är det svårt att ha böcker hemma för läsning när de behövs som bäst på skolan, så därför blev det så här med den här boken.

God jul, Lilla Lök är den tredje boken i Raben & Sjögrens satsning med att ge ut en "adventsbok" om året, Första var Stark/Erikssons Jul i Stora Skogen (2012), andra som kom i förfjol hette Tro på tomten av Lotta Olsson och franske illustratören Benjamin Caud. Kanske är det onödigt att jämföra, men jag måste ändå säga att detta är den absolut bästa hittills. Men konstigt vore det kanske annars med Nilsson och Nilsson Thore som upphovsmän.

Lilla Lök, som egentligen heter Stig men alltid kallas Lilla Lök av sin mamma bor i en lite byhåla på landet någonstans. Det Lilla Lök önskar sig allra mest av allt är en cykel. Han vet att han inte ska få en cykel i julklapp, han mamma har inte råd, men kanske kan han få henne att ändra sig? Kanske med hjälp av hypnos? Nästa sak på Lilla Löks önskelista är att åka till Stockholm och leta rätt på sin pappa. Varken lilla Lök eller hans mamma vet så mycket mer om honom än att han bodde i Stockholm. På en lång gata. När han har hittat sin pappa ska ingen mer hålla på och tycka synd om honom för att han inte har någon pappa, det är det värsta Lilla lök vet.

Det är ett kort kapitel om dagen från första december till 25:e. Som högläsning hemma hinner man dra av två eller tre åt gången. Och det vill man gärna, för det här är så fint skrivet, orden ligger så bra i högläsarmunnen. Spännande blir det också, trots att det är en vardaglig historia som bara cirklar kring hemmet, skolan och vägen dit och tillbaka. För Lilla Löks två stora önskemål gör att trasslar in sig på olika sätt. Dessutom ligger ju Start-Gen där Karl bor och har sin bilverkstad på vägen till skolan. Karl som alla i skolan säger är byfåne, för han kan hypnotisera höns. Kanske kan han hjälpa Lilla Lök med mamma?

Rabén & Sjögren, 107 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar