onsdag 28 april 2021

Skräcken på Wakenhyrst

 

Författare: Michelle Paver

Skräcken på Wakenhyrst är en gotisk skräckroman som utspelar sig på det ståtliga godset Wake's End, på randen till ett kärr, i en bortglömd hörn av England.

Här lever Maud, en ensam flicka som har förlorat sin mor. Huset styrs av hennes dominante, stränge far. Det är början av 1900-tal. En medeltida målning av en djävul väcker krafter till liv, vilket gör att hemligheter ur det förflutna stiger till ytan. 

Ett halvt sekel senare besöker en journalist godset för att ta reda på vad som egentligen hände när Mauds far brutalt och kallsinnigt mördade en ung man. Maud är det enda vittnet och vad var hennes del i historien? Hennes berättelse tillsammans med faderns dagboksanteckningar ger svaret på om faderns galenskapen är demoner eller psykisk sjukdom.

Mauds far har en hemsk kvinnosyn som visas genom att han, innan hennes död, våldför sig på Mauds mor, utnyttjar tjänstefolk sexuellt och satsar alla sina pengar på att utbilda Mauds yngre bror eftersom Maud, som kvinna, inte anses ha något intellektuellt att tillföra. Detta trots att Maud visar sig vara skärpt och kan hjälpa sin far i att tolka och analysera gamla texter. 

Skräcken på Wakenhyrst är en kusligt läskig spökhistoria, en hjärtskärande kärlekshistoria och en historia om galenskap. 

Boken passar från gymnasiet.

345 s. Bokförlaget Semic. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar