torsdag 29 april 2021

Livlina

Författare: Happy Jankell


Livlina är skådespelaren Happy Jankells debutroman och handlar om 22åriga Liv. Liv lider av hypokondri, eller hälsoångest, och besöker titt som tätt vårdcentralen för alla möjliga besvär. Hon har tjatat till sig skiktröntgen, EKG och olika blodprover, som alla visar att hon är fullt frisk, men hon fortsätter ändå att oroa sig. Ångesten begränsar Liv på olika sätt, hon ställde till exempel i sista sekund in Asienresan som hon och pojkvännen Yack planerat i flera månader. Det slutade med att pojkvännen gjorde slut och reste ensam till Asien. Kvar i Stockholm försöker Liv kämpa mot ångesten och hantera ensamheten på olika sätt, men hon blir alltmer självdestruktiv.

Genom hälsoappen Care Call (som Liv naturligtvis är en flitig användare av) kommer Liv i kontakt med läkaren Mårten. Redan vid deras första samtal beter sig Mårten oprofessionellt och går över gränsen, men han är också generös med recept på lugnande medicin. Liv inleder en relation med läkaren som snart visar sig vara allt annat än hälsosam.

Centralt i romanen är även relationen till storasystern Lina. Systrarna är på många sätt varandras motsatser. Deras pappa dog när de var små och de har hanterat sorgen väldigt olika. Efter pappans bortgång har storasystern och mamman kommit varandra allt närmre, medan Liv känner sig utanför. Liv berättar varken för systern eller mamman om det som händer i hennes liv, men det visar sig också att det inte bara är Liv som bär på hemligheter.


Passar för gymnasiet och uppåt.


Forum, 383 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar