fredag 30 april 2021

Gips

 Författare: Anna Woltz


Tolvåriga Fitz föräldrar har precis separerat och Fitz och hennes lillasyster Bente kommer hädanefter vara "varannan-vecka-barn". Strax efter föräldrarnas separation är Bente med om en olycka i kälkbacken och skadar handen. Fitz, Bente och pappan får åka till akuten och där tar historien sin början. I väntrummet träffar Fitz femtonåriga Adam som besöker sin alldeles för tidigt födda lillebror. Det uppstår direkt en elektricitet mellan Adam och Fitz och tillsammans ger de sig ut på äventyr överallt på sjukhuset där de under en dag stiftar bekantskap med några mycket speciella personer. 

Jag tycker att den här boken i sin stil har ett släktskap med författaren John Greens böcker: karaktärer som är lite "quirky" och betraktar sig själva som misfits och med en skruvad handling som löper under en kort men intensiv period. I den här boken får läsaren följa med under en händelserik dag på sjukhuset vilket bidrar till att det känns som man själv också befinner sig tillsammans med Fitz och Adam. Tempot är snabbt och passar de läsare som vill att det ska hända saker. Men trots det så får läsaren lära känna karaktärerna bra; Fitz ilska för sina föräldrars skilsmässa och hennes eventuella känslor för Adam. Dessutom är det en bok om syskonkärlek; relationen mellan Fitz och Bente skildras på ett fint sätt, likaså relationen mellan Adam och den för tidigt födda lillebrodern. 

En mycket stark scen i boken är när Adam som varit tveksam till den lilla alien-liknande figuren i kuvösen som ska vara hans lillebror får sitta hud-mot-hud med den lilla bebisen mot bröstet och de greppar varandras händer.

194 s. 

Lilla piratförlaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar