söndag 4 augusti 2019

Den svarta boken

Författare: Peder Nääs Sundemyr

Den svarta boken är ännu en av dessa berättelser som först kommit ut som ljudbok på en ljudboksapp och sedan fått ett till liv som tryckt bok. Jag har tidigare skrivit om Skuggan i spelkoden och Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande och det blir uppenbarligen allt vanligare. I vissa av dessa berättelser blir spåren av att den är avsedd att avnjutas avsnittsvis och med en stark topp på slutet av varje del för att locka til lyssning på nästa lite störande för läsandet. I den här boken är det inte något problem eftersom den håller spänningen från början till slut.

Vi möter Gabriel som varit svårt mobbad och också misshandlad på sin skola i Stockholm men som nu fått chansen att börja ett nytt liv på Frösön. Under ytan kan man läsa att familjens brådstörtade flytt (varken mamma eller pappa har hunnit få något jobb på Frösön än) varit ett sätt att komma ifrån sonens plågoandar. Men det går ganska trögt för honom med kompisar på Frösön också. Han har är rädd att bli mobbad som tidigare och har inga sociala skills, har aldrig varit populär och blir det inte här heller. Den enda han vill bli kompis med är Ida som han är lit kär i men henne stöter han ifrån sig genom sitt märkliga beteende.

Istället tar något annat plötsligt upp hans intresse, han hittar en svart bok som visar sig ha skrämmande magiska egenskaper. Egenskaper som Gabriel ganska snart börjar utnyttja. Och som alltid när man är i kontakt med den riktigt mörka magin är det ganska lätt att gå över gränsen, vilket Gabriel gör.

Det är en otäck rysare med ett slut utan försoning som debutanten Peder Nääs Sundemyr skrivit ihop. Ett ämnen för det årliga "hur hemskt får man egentligen skriva för barn"-seminariet på Bokmässan kanske. Den passar  mellanstadiet, men inte för lättskrämda.

B.Wahlströms, 188 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar