måndag 5 augusti 2019

Vittran

Författare: Annalena Hedman
Illustratör: Sofia Falkenhem

Det är sommarlov i den lilla byn mitt i ingenstans. Alla är samlade för att se den fantastiska VM-finalen i herrfotboll, tänk att Sverige tagit sig ända dit! Men fotbollsfesten får ett snöpligt slut, Sveriges storstjärna Herman Manieri gör självmål och svenskarna förlorar matchen.

Några dagar senare är bröderna Hannes och Emil ute och går i skogen. De är utlockade av granntantens mystiska berättelser om skogsfolket vittra. Dubbla regnbågar har synts och det ät ett tecken på att något magiskt är i görningen. Plötsligt känner de lukten av brandrök och smyger närmare en samling av små söta kojor i en glänta i skogen. Vem håller till där? Kan det vara vittra?

Det här är en berättelse om en by som samlar sig kring ett projekt. Glesbygdsromantik skulle man kunna kalla det för, det är en oerhört händelserik historia med en mängd intressanta karaktärer och original. Det övernaturliga spåret, de dubbla regnbågarna och vittrafolket, är mest en överbyggnad som egentligen känns onödig. Berättelsens kraft ligger i de människor vi möter, hur de hjälps åt, tar saker och ting i egna händer och skapar sina egna öden.

En händelserik och positiv historia som passar som högläsning på lågstadiet och egen läsning på mellanstadiet.

Natur & Kultur, 174 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar