söndag 11 augusti 2019

Det slutna sällskapet

Författare: Elizabeth Klehfoth

Det är en vådlig sak att marknadsför en bok som något "för alla som älskar Den hemliga historien". Det är som att marknadsföra en bok som "nästa Harry Potter". Det blir ju aldrig så. Elizabeth Klehfoths debutroman, som har den mycket bättre engelska titeln All these beautiful strangers, är en spännande bladvändare i internatskolemiljö, men någon Den hemliga historien är den inte. Om något får den mig att tänka på Lockharts Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, även om den också spelar i en lite annan liga.

I centrum för berättelsen står Charlie som börjar tredje året på den  dyra internatskolan Knollwood Augustus Prep. Hon blir -äntligen- inbjuden till det mytomspunna och superhemliga sällskapet A-klubben. Det är ett sådant där sällskap, som likt Basettklubben i Frankie..., förgrenar sig långt efter skoltiden och ger en fördelar genom hela livet genom att man känner och har hållhakar på rätt personer. För att bli medlem måste hon göra ett antal uppdrag, alla långt över gränsen för det tillåtna. I Charlies familjehistoria spökar ett försvinnande. Hennes mamma försvann ur deras liv när Charlie var liten. Pappan blev uthängd för mord i pressen men bevisades oskyldig och mamman antogs ha gett sig av och försvunnit frivilligt. Samtidigt dyker det upp ett dödsfall ur historien på Charlies radar. En pojke ska ha tagit livet av sig på skolan samtidigt som hennes pappa gick där. Charlie, som dittills levt sitt liv som obekymrad, osnuten överklassunge med stort ego, kan inte släppa någon av historierna. Hon anar ett ödesdigert samband. Och plötsligt börjar ett samvete gnaga i Charlie.

Berättelsen korsklipps mellan Charlies berättelse i nutid, hennes mamma Graces berättelse tiden innan hon försvann och pappa Alistairs berättelse från åren då han träffade Grace tills hon dog.

Passar goda läsare i högstadiet samt gymnasiet.

Modernista, 428 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar