tisdag 14 maj 2019

Allt jag fått lära mig

Författare: Tara Westover


Tara växer upp på en gård i Idaho tillsammans med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma brygga örter och på vinter arbetar hon på sin pappas skrot. Familjen är mormoner och lever helt avskilda från samhället. Alla syskonen "hemskolas" vilket innebär att de inte fått lära sig ens grunderna i matematik. 

Taras storebror är den som av syskonen som har mest hunger efter kunskap. Han bestämmer sig för att han vill börja skolan och han är den som får Tara att förstå att det finns ett annat liv utanför skroten och läkeväxter. 

Hon är sjutton år första gången hon sätter sin fot i skolan. Hon har då varken hört talas om Förintelsen, Kennedy eller Martin Luther King. 

Ju mer kunskap Tara får desto mer inser hon att hennes familjesituation inte bara handlar om att deras religion. Det handlar också om att hennes far Genes galenskap. Hennes pappa ägnar mycket energi åt att förbereda familjen för domedagen som enligt honom kommer att ske kl 00.00 år 2000. Han har bl.a. en tank med 4000 liter bensin gömd på tomten. Barnen har inga födelsebevis och de har aldrig varit i kontakt med vare sig sjukvård eller myndigheter. 

I Allt jag fått lära mig får vi följa Tara genom barndomen med familjen, mötet med skolan och hennes vidare utbildning till disputerad doktor i idéhistoria vid Harvard. Det är en makaber läsning och om Taras berättelse inte vore verklig hade man inte kunnat tro att sådant kan hända. Hon berättar om avsågade lemmar och bilolyckor där familjemedlemmar om de kommit till sjukhus säkerligen inte hade överlevt, men när det händer hennes familj blir en i raden av olyckor som de tar sig igenom. 

Boken passar från gymnasiet.

Natur & Kultur. 512 s. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar