lördag 20 oktober 2018

Slutet

Författare: Mats Strandberg

Äntligen gör Strandberg ungdomsbokscomeback efter succén med Cirkeltrilogin. Nu med en dystopi i nutid, en bok som av förklarliga skäl aldrig kommer att få någon uppföljare.

I prologen möter vi Simon samma dag som beskedet kommer: en kompet är på väg mot jorden och kommer att förinta allt om knappt fyra månader. Det är sent på vårterminen, det blir ett sista  långt sommarlov. Sen, 16 september, är allt slut.

Att slutet är inte bara nära utan helt oomtvistligt och exakt utsatt med klockslag och allt ställer allt på sin spets. Allt det där vi gör för att det ska bli bra sen, för att lyckas med något i framtiden, för att få lön som kan räcka till en semesterresa, allt det är nu fullständigt meningslöst. Vem vill jobba med soptömning de sista månaderna av sitt liv? Hur lönt är det att utreda brott? Vem vill arbeta på en anstalt? Och vad gör man med fångarna som sitter där?

Simon och hans vänner super (mest hembränt och maskrosvin, något annat finns snart inte att tillgå), ligger utan skydd, festar nätterna igenom, knarkar. Och allt det kunde nog ha varit gott och väl för honom om det inte hade varit för att Tilda gör slut. Hon vill göra mer, leva fullt ut på alla fronter, dessa sista månader. Tilda är en av de där duktiga flickorna som satsat extremt mycket på sin framtid. Mycket framgångsrik simmare med oändliga timmar i simhall bakom sig och duktig i skolan. Nu vill hon inte längre veta av Hampus och för honom verkar det som att han ska få leva sina sista månader i livet med krossat hjärta.

Historiens andra berättare är Lucinda, Tildas barndomsbästis. Lucinda har dödlig cancer, för henne var tiden utmätt redan innan kometen. Nu blir allt lite bättre för henne eftersom hon kan sluta medicinera och mår lite bättre. Lucinda berättar sin historia i appen TellUs, ett projekt som är ett försök att samla och bevara berättelser från Jorden.

När Tilda plötsligt försvinner flätas Simons och Tildas berättelser samman. Det som från början enbart var en undergångsberättelse blir en kriminalgåta samtidigt som det är en historia om mänskliga drivkrafter, om etik och moral, om familjen och relationer och om kärlek.

Vad skulle du själv göra dina sista månader på jorden? Om det inte fanns några påföljder? Och heller inget hopp? Falla för en kometförnekarideologi? Eller gå med i en religiös sekt som lovar ett liv på andra sidan? Fortsätta jobba som läkare/lärare/politiker? Fortsätta att sköta om dina krukväxter? Strandberg serverar så klart inga svar, men en uppsjö av intressanta frågor.

Rabén & Sjögren, 512 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar