fredag 5 oktober 2018

Allt det här är sant

Författare: Lydia Day Peñaflor

Miri, Penny och Soleil är tillsammans besatta av författaren Fatima Ro och hennes bok "Underström". Senare kommer också Jonah till deras skola och blir en del av deras klick . När Fatima ska signera i en bokhandel i området går de så klart dit allihopa för att få träffa sin idol. Noga har de förberett hur de ska göra för att hamna sist i kön och få så mycket tid som möjligt med den här författaren som de närmast kultförklarat. Döm om deras lycka när det visar sig att hon har flyttat till deras område och bjuder in dem till ett författarsamtal hon ska ha på ett café i kvarteret nästföljande vecka. Senare säger hon att hennes nästa bok ska handla om en skola liknande deras, att hon vill att de ska bli "hennes gäng" och bjuder dem på sin inflyttningsfest. Ungdomarna är så star-struck att de inte ser något konstigt alls med att denna äldre kvinna bryter med alla sina gamla vänner för att hänga med dem. Men att hon haft - eller under vägs gång fått - en baktanke med att hänga med dem visar sig när hennes nästa roman kommer ut, "Brady Stevensons absolution", och det visar sig att den handlar om dem och deras liv.

Historien berättas dels i form av utdrag ur Fatima Ros roman, dels i form av intervjuer med Miri och Penny av som görs av en journalist efter att romanen kommit ut och dels i form av utdrag från Soleils dagboksanteckningar, mail och sms-konversationer. Jonah kan av skäl som jag inte kommer att avslöja inte uttala sig. Faktum är att författarens lek med de unga människorna har slutat i en tragedi och dessutom söndrat dears vänskap. Men frågan är vem som har profiterat på vem, vad som egentligen är sant och hur långt man egentligen får gå i skapandes namn.

Allt det här är sant är en snabbläst bladvändare som passar från nian och uppåt. Den för till viss del samma diskussion som Jägerfelds Blixtra, spraka, blända! Det vill säga hur långt är det okej att gå i att leva erfarenheter för att skapa ett verk och vem äger egentligen en historia, hur mycket kan en författare, låna, stjäla, sampla, innan det blir fråga om ren stöld? Den tar också upp frågor om idolskap och förebilder, maktstrukturer och kompisrelationer.

Vox, 414 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar