onsdag 3 oktober 2018

Hey Dolly

Författare: Amanda Svensson

Hey Dolly är Amanda Svenssons debut och kom ut 2008 när Amanda var 20 år. Den handlar om 18 åriga Dolly som bor tillsammans med sin familj i Malmö. Hon är ihop med Mårten, men anser själv att hennes förhållande är dött och trist. I övrigt befolkas hennes liv av jämnåriga kompisarna Emma och Katrin, 30-åriga bästisen och psykologen Marvin samt en fiktiv rockstjärna som dyker upp som en slags verklighetsflykt och förser henne med hångel och droger.

När Dolly känner att livet är för tufft och hon inte sover längre går hon till Marvin. Tillsammans ägnar de en helg åt att planera sin "själsliga sanering".

Att hänga med Dolly är som att hänga med någon med flera odefinierbara bokstavsdiagnoser. Hon är skarp, hyperaktiv och kaxig. En tonåring precis innan vuxenlivets början som spenderar sin vardag med att experimentera med tobak, alkohol och droger, fika med sina vänner, vilka provocerar varandra till märkliga uppdrag som att röka tills de spyr, samt annat som kan höra en tonårings vardag till.

Boken speglar en ung kvinnas svaga självbild och jakt på mening i en kaosartad tillvaro med humorn som grund.

Norstedts 157 s.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar