söndag 19 november 2017

Virala genier

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström

ZOO #1 är ett nytillskott i genren dagböcker-humor-killar-mellanåldern med ursprung Finland. Upphovsmän är komikerduon Kaj och Ted med bland annat podcast, animerade serier och tv-program på meritlistan. Dagboken är här ersatt med mail som huvudperson Atlas skriver till sin bästis Elliott som flyttat till Kaledonien. ZOO är deras gemensamma webcomic där de publicerar strippar de ritat en gång i veckan. I mailen till Elliott varvar Atlas text och teckningar och inslagen från ZOO finns också med i boken.

Själva storyn kretsar kring ett val till skolstyrelsen som Atlas blivit nominerad till. Bland hans medkonkurrenter finns Justus, en kille som blivit viral genom att göra "waffle-filmer" (=you tube-klipp där han filmar sig själv när han sätter sig på ett hett våffeljärn i olika oväntade miljöer). Atlas är till en början ganska ointresserad av att komma med i skolstyrelsen, men en ny tjej i klassen erbjuder sig att bli hans kampanjledare eftersom hon inser att om en sån som Justus (han är inte skarpaste kniven i lådan) kommer in i skolstyrelsen är de illa ute. Då blir Atlas plötsligt väldigt angelägen. Dels för att han tycker att Sarah-Li har rätt men också för att få vara med Sarah-Li.

Jag tror kanske inte den här boken kommer att ta upp konkurrensen med Dagbok för alla  mina fans, men den är ett gott komplement i genren. Den är en blandning av varm intelligent humor och en del plumpa bröstskämt och tråkig jargong. Vill man läsa den på ett djupare plan är det inte svårt att göra paralleller till dagspolitik där politiker kan bli valda till betydande poster  tack vara sina virala utspel trots en helt innehållslös och kanske till och med korkad politik.

Förlaget, 207 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar