fredag 3 november 2017

Orkidépojken


Författare: Helena Dahlgren


Hanna och Zeb har varit oskiljaktiga sedan de var bara några år gamla. De är ett omaka par, pluggtjejen och den homosexuelle killen, men tillsammans tar de sig igenom tonårstidens utanförskap.

 När de tar studenten har de planerat att åka till London och lämna förorten Tyresö bakom sig, men först en sista hemmasommar för att jobba ihop till resan. De jobbar på som  kyrkogårdsarbetare på dagarna, förfestar på Tyresös lokala hak Curre på kvällarna, festar på stans gayklubbar, bakishänger framför kultserien Twin Peaks och följer slaviskt Orkidépojkens blogguppdateringar.

De lägger ingen större vikt vid att en hund försvinner spårlöst i Tyresös skogar, men när deras före detta skolkamrat Lina, ortens drottning, försvinner och polisen kommer med Linas dagbok till Hanna börjar de pussla ihop trådarna. Lina har skrivit i dagboken att Hanna kommer att förstå.

Hanna vill inte förstå, hon åker till London som planerat, men sommarens händelser jagar henne.

Orkidépojken är skriven utifrån Hannas perspektiv senare i livet. Hon går en skrivarkurs och har bestämt sig för att berätta historien om vad som hände den där sommaren.

Det finns en suggestiv, drömsk och nästan Twin Peaks-liknande känlsa igenom hela boken. Ingenting är givet, men det ger läsaren mycket att fundera på.

Lava förlag, 149 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar