lördag 11 november 2017

Norra Latin

Författare: Sara Bergmark Elfgren

Efter en paus med ett par bilderböcker har Sara Bergmark Elfgren återvänt till den genren där hon började som författare: en berättelse om unga människor, en gymnasieskola och mörka krafter. Det är en berättelse i sann Cirkeln-anda och fans av Bergmark Elfgrens och Strandbergs trilogi kommer inte att bli besvikna.

Norra Latin var gymnasieskola i Stockholm fram till 1980-talet. Men i den verklighet vi träder in i i boken med samma namn har nedläggningen aldrig ägt rum. Istället är Norra Latin en spegel av det existerande Södra Latin med högskoleförberedande program och ett välrenommerat estetprogram med teaterinriktning. Hit söker sig Clea, ett teaterbarn uppvuxen i loger, med barnroller på scen och tv, redan välkänd för sina roller och via sociala medier. Och Tamar, en teaterälskande tjej från Östersund som inte har någon draghjälp från kända föräldrar eller kontakter, nä, faktiskt inget att komma med annat är sin begåvning och kärlek till teatern. Tamar beundrar dessutom Clea, är till och med förälskad i henne, men Clea har sitt gäng sedan innan. Tamar, som inte känner någon i den nya skolan, hamnar utanför alla konstellationer och hierarkier och får inga vänner på den nya skolan. Mellan dem står dessutom Tim, Cleas barndomsvän och precis som hon kändisunge, ett enfant terrible som Clea inleder ett passionerat men destruktivt förhållande med.

Redan från dagen för antagningsproven känner Tamar en närvaro av något annat, något/någon söker kontakt med henne, ber henne om hjälp, kräver hjälp faktiskt, för den hjälp Tamar fått i antagningsprovet. Men Tamar famlar i mörkret, hon vet inte vad hon förväntas göra och söker mer och mer information om skolans historia, hemsöks av konstiga drömmar, glider allt längre från sina kompisar i Östersund och blir allt mer ensam. Samtidigt blir Cleas och Tims förhållande allt sämre, Tim beter sig allt konstigare.

Det finns en väldigt fin tonträff i den här boken, beskrivningen av de sociala hierarkierna på skolan är verkligen på pricken. Jag jobbar själv på en lundensisk motsvarighet till bokens Norra Latin och det känns stundom som om Bergmark Elfgren varit hon oss och spionerat. Så precis som Cirkelnböckerna är detta en berättelse som säger mycket om hur det är att vara ung i Sverige idag. Den här boken fokuserar ännu mer än Cirkeln på de kvinnliga karaktärerna. Förutom ett par biroller finns det inga positiva skildringar av män  överhuvudtaget, de är alla uppblåsta egon eller påverkade av onda krafter och utnyttjar kvinnor för sin egen framgång och använder andra människor som slit- och slängprodukter.

Passar högstadiet och gymnasiet och kommer att älskas av alla som älskade Cirkeln.

Rabén & Sjögren, 578 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar