onsdag 4 februari 2015

Men finns ändå

Författare: Petter Lidbeck

Jag gillar verkligen omslaget till den här boken! Så lockande. Alla ungar som kastat sig över Angerborns, Lundberg-Hahns eller Olssons böcker med spöktema kommer att kasta sig över den, eftersom omslaget signalerar att det är en bok i den genren. Och då kommer de att bli besvikna, för det är det verkligen inte. Det är en bra bok ändå, men av ett annat slag.

Bianca lever med sin mamma och mormor och har aldrig träffat sin pappa. En dag vill mamma och mormor ha ett allvarligt samtal med Bianca. De berättar för henne att hon har en särskild gåva som ärvs mellan kvinnorna i hennes släkt: hon kan göra sig osynlig. Först tror Bianca så klart att mamma skojar. Men så småningom förstår hon och börjar öva upp sin egen förmåga.

I skolan blir Bianca frånvarande eftersom hon är så upptagen med tankar kring osynligheten och hennes kompisar drar sig undan från henne. Samtidigt får hon upp ögonen för en kille i klassen. Olika saker leder till att hon använder sin osynlighetsförmåga i skolan trots mammas uttryckliga varning och förbud. Hon blir påkommen och skyller på att det var ett trolleritrix. Då anmäler fröken Bianca till skolans talangjakt.

Under talangjakten går allt helt fel. Bianca genomför visserligen sitt trix precis som planerat, men någon har snokat rätt på henne och hennes mamma, någon som vill använda sig av deras förmågor för sina egna syftens skull. En spännande och farlig jakt tar sin början, en jakt som leder Bianca till världsmaktens absoluta centrum i Vita huset och Pentagon.

Spännande, roligt och händelserikt. Kan gärna högläsas från årskurs tre.

Raben&Sjögren, 152 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar