tisdag 24 februari 2015

Den utvalde

 Författare: Lois Lowry

I ett framtida hårt reglerat samhälle växer Jonas upp i en familjeenhet som förutom honom består av far mor och lillasyster. Det till synes ideala samhället styrs av en omfattande regelbok, man månar om ett väldigt exakt språkbruk, lögner är bannlysta och de olika åren under ett barns uppväxt innehåller olika på förhand bestämda moment. "Nybarn" kontrolleras noga under sitt första levnadsår. Är de inte till belåtenhet befrias de från samhället. Det samma gäller de gamla på ålderdomshemmet, de befrias också från samhället när deras tid är inne och detta firas med en glädjefylld ceremoni.

Jonas ska snart "bli tolva". Det är en av livets viktigaste ceremonier då alla barn får sin framtida uppgift tilldelad sig och deras barndom anses avslutad. Jonas gruvar sig lite. Han vet inte, till skillnad från många av sina jämnåriga, vad han vill göra eller lämpar sig för. På ceremonin händer det ofattbara, Jonas blir inte uppkallad. Han får vänta till sist och då visar det sig att han blivit utvald till samhällets nya "minnesbevarare", något som han inte förstår vad det innebär mer än att det är en stor ära och kommer att medföra stor smärta.

Detta är en berättelse om hur en värld där man försöker ta bort allt som är obehagligt, allt som skapar smärta och olycka och därigenom avlägsnar även andra känslor som till exempel kärlek och ilska. Samhället är tryggt och välplanerat men saknar färger, minnen och egna viljor. Jonas nya roll som minnesbevarare får fjällen att falla från hans ögon, han får ett perspektiv på världen som ingen annan där har, förutom den gamle minnesbevararen och han är väldigt gammal och trött.

Detta är en bok som passar väl in i den stora dystopitrenden som sköljer över ungdomsboksmarknaden just nu. Att den återutges på svenska just nu hänger samman med att den nyligen filmatiserats, första svenska upplagan kom 1997. Det är en för genren ganska kort bok, samtidigt får vi veta väldigt mycket om det samhälle Jonas lever i. Boken ger mycket att diskutera när det gäller samhällsskick, individens frihet och var historielöshet kan göra med oss. Slutet är öppet, så vi hoppas att även de följande delarna också kommer på svenska i lika fina upplagor så att vi får veta hur det går för Jonas och de andra.

Natur och Kultur, 214 sidor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar