torsdag 15 januari 2015

Hemligheternas hus : Vindhäxans hämnd

Författare: Chris Columbus & Ned Vizzini

Brendan och hans två systrar, Cordelia och Eleanor flyttar med sin mamma och pappa till ett väldigt märkligt hus. Det ligger i ett fint område i San Fransisco, med utsikt över den fantastiska Golden Gate bron. Huset är stort och pampigt och verkar dessutom ännu större när man kommer in. Det känns som ett museum, fullt med gamla vackra saker och möbler. Ursprungligen byggdes huset av en författare, som hette Denver Kristoff och som skrev otroliga äventyrshistorier om hemska rövare, blodtörstiga pirater och hjältemodiga soldater.

Familjen är helt förtrollad av huset, det är bara Brendan som redan från början inser att något är väldigt fel. När de andra är inne i huset träffar han en gammal tant i trädgården som hotar honom och säger att Kristoff House är hennes och att han inte har någon rätt att vara där.

Brendan vill inte framstå som feg och han börjar dessutom tvivla på vad som faktiskt hände med den gamla tanten, så han berättar inget för de andra. Men familjen har inte sovit ens en natt i huset när det visar sig att Brendan hade rätt hela tiden. Den gamla tanten kommer tillbaka. Hon är en ond och mäktig häxa som snabbt demolerar hela huset och misshandlar föräldrarna.

Syskonen svimmar och när de återfår medvetandet är allt kaos. Hela huset ser ut som om en tornado har dragit fram genom det, deras föräldrar är försvunna och när de tittar ut inser de att huset på något sätt har förflyttats till en urskog. San Fransisco är borta och så långt de kan se är de omgivna av en skog där insekter är stora som mindre flygplan och det finns varelser och monster som verkar hämtade ur den galne Kristoffs äventyrsböcker.

Riktigt spännande! En hisnande historia som innehåller både rövare, jättar (snälla och inte så snälla), monsterinsekter, grymma häxor, upprorsmakare samt blodtörstiga sjörövare. Jag är lite tveksam till att ge den till för unga läsare eftersom det beskrivs mycket vidrigheter och våld av tortyrkaraktär i boken (även om huvudpersonerna hela tiden klarar sig med nöd och näppe). Jag kommer bokattacka den för årskurs 6 på Lerbäckskolan (Lunds kommun).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar