tisdag 7 maj 2024

Kniven i elden Ruijan rannalla - Sånger från ishavet

Författare: Ingeborg Arvola

I Kniven i elden får vi följa Brita Caisa Seipajærvi som vintern 1859 på skidor beger sig från Finland mot den norska nordkusten för att hitta ett bättre liv tillsamman med sina två utomäktenskapliga söner. Brita Caisa, eller Brita som hon mest kallas, är en solig person. Hon är vacker, stark och arbetsam. Hon kan jobba hårt men hon vill också njuta av livet. För detta har hon fått stå kyrkstraff i hembyn. Nu lämnar hon allt detta bakom sig.

Man färdas hels om vintern, då man kan använda skidor och ren med släde. Men färden är lång och Brita blir uppehållen på vägen och måste stanna över sommaren hos bonden Mikko och hans fru Gretha. Det visar sig bli ett ödesdigert val.

Brita Caisa Seipajærvi är en person som funnits på riktigt. Hon, liksom andra kväner, samer, finnar, deltog i en folkförflyttning som pågick på grund av att myndigheter drog upp nya landsgränser, möjligheterna till jobb och uppehälle förändrades och norra norden bebyggdes. Det var ett hårt liv i en storslagen natur.

Kniven i elden är tänkt som den första i en trilogi om nordnorska Finnmarken. Det är en vackert berättad historia om kärlek, makt, hårt arbete, naturens krafter och människans begär. Passar från nian för goda läsare och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar