fredag 10 maj 2024

The last mapmaker


Författare: Christina Soontornvat

Sai växer upp i Mangkons slumkvarter. Hennes mamma dog så tidigt att hon endast har svaga minnen av henne. Sai har bott tillsammans med sin pappa under de delar av hennes liv som han inte suttit i fängelse. Han vill vara den förälder Sai behöver men förmår inte försörja sig och dottern på ett hederligt sätt. 

Sai däremot har som mål i livet att lämna de kvarter där hon växt upp och bli någon. 

Arv, kontakter och rikedom är det man behöver för att nå någonstans i Mangkon, inget av det har Sai. Däremot har hon mod, vilja och begåvning som tar henne långt. Hon upptäcks av stadens mest berömda kartritare Paiyoon för sin förmåga att se detaljer och att rita. Paiyoon anställer henne som sin assistent. 

Hon berättar ingenting om sitt liv för sin pappa eftersom han alltid hittar sätt att utnyttja hennes kontakter för kriminella syften. Inte heller vill hon berätta om var hon kommer ifrån på sin arbetsplats. 

Drottningen av Mangkon utlyser en tävling där den expedition som lyckas hitta och rita en karta över det "oupptäckta" mytomspunna Sunderlands kommer att bli belönade med rikedom och berömmelse. 

Paiyoon ansluter sig till en expedition som seglar mot the Southern sees och Sunderlands med skeppet Prosperity.  På så sätt får även Sai möjlighet att följa med på expeditionen eftersom Paiyoon behöver sin assistent på resan. Väl på skeppet upptäcker Sai att hon långt ifrån är den enda med hemligheter. Hon kommer snart att upptäcka hur långt hon är villig att gå och vilka hon är beredd att svika i sin jakt på rikedom och berömmelse. 

The last mapmaker är en fantastisk äventyrsberättelse med inslag av fantasy inte minst genom berättelsen om vattendraken som sägs vakta Sunderlands från dem som vill upptäcka den sydliga "oupptäckta" landmassan. 

Författaren väcker viktiga frågor om upptäcktsfärder och "upptäckten" av nya platser på jorden, vilken roll spelar det vem det är som upptäcker en plats? Också vad som händer med en plats efter det att den blivit upptäckt och beskriven genom en karta som världen får tillgång till.  Läsaren ges insikter om hur kartografi kan ha praktiserats förr i tiden. 

Detta är en mycket spännande och tankeväckande bok som kan läsas av vana läsare från ca 9 år och kan engagera läsare upp i 14-årsåldern. Rekommenderas även som högläsningsbok.

359 s. Candlewick PressInga kommentarer:

Skicka en kommentar