tisdag 31 maj 2022

Bröd och mjölk

 

Författare: Karolina Ramqvist

I Bröd och mjölk skildrar Karolina Ramqvist en flickas uppväxt och hennes relationer till vuxna omkring henne via maten. Centrala är mormoderns risgrynspudding, pannkakorna mamman gräddade när flickan skulle vara själv på kvällen och bullarna som fanns i frysen när mormor varit på besök.

Ramqvist beskriver hur tankarna på mat upptar flickan och hur hon bara kan äta vissa saker och är orolig inför sammanhang där hon kanske ska behöva äta sådant hon inte tycker om. Ramqvist skildrar hur flickan njuter av maten, ändå framstår nästan all mat i boken som motbjudande för mig när jag läser. Som en person som också haft svårt att äta många olika saker som barn känner jag i gen mig i flickans oro. Samtidigt är det tydligt att det är mycket mer än maten som skaver i flickans liv. Hon är ett ensamt och oroligt barn, med en mamma som inte helt och hållet finns där. Pappan är väldigt frånvarande, så till den mån att när han dyker upp är han en skrämmande figur. Förhållandet till morföräldrarna är varmt och tryggt och kompenserar för mycket av det som mamman inte lyckas ge sitt barn.

Det är en fin berättelse av hur man växer upp i, eller in i, en ätstörning och hur den påverkar alla delar av ens liv, såsom maten faktiskt gör. Men det är också en väldigt intressant skildring av relationer utifrån ett bars perspektiv. Ramqvist skriver enkelt och klart men skapar samtidigt tydliga stämningar och det är lätt att leva sig in i flickans situation. Passar gymnasiet.

1 kommentar:

  1. Hej killar;... Jag har goda nyheter att dela med mig av här, jag har precis upptäckt en ny lösning för att hitta sann kärlek och sätt att få tillbaka ex kärlekspartner även efter 3 år av skilsmässa eller separation, för bara några dagar sedan min ex kärlekspartner kom tillbaka till mig direkt utan att tigga honom att komma tillbaka och jag ringde eller sms:ade honom inte heller. Jag läste liknande kommentarsinlägg på en blogg om Oduduwas stora krafter och jag hittade hans e-postadress på samma blogg, så jag bestämde mig för att kontakta honom för att hjälpa mig att återställa min ex-kärlek. Han svarade på mitt meddelande och sa att mina problem är lätta för honom att lösa. denna kärleksbesvärjelse besvärjelse böner procedur verkligen fungerar för mig som magi, jag rekommenderar starkt Dr.Oduduwa kärlek spellcaster, du bör prova det idag om du vill ha sann kärlek, vill du få tillbaka ex kärlekspartner, eller om du vill ha en kärlek charm att få tag i min kärlekspartner att älska och lita på dig för alltid.
    Få gratis onlinekonsultation nu via: WhatsApp; https://wa.link/q5f107
    e-post: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
    du kommer att tacka mig senare; leende.

    SvaraRadera