torsdag 16 juni 2022

Nattavaara

 

Författare: Thomas Engström, Margit Richert

I en urspårad framtidsvision av Sverige har Norrbotten och delar av Lappland brutit sig loss från Sverige och grundat den nya staten Nordmark. Äntligen ska man slippa sörlänningarnas utsugeri och överhögheten i  Stockholm. Rikets centralort är Kiruna. Där härskar jarlen och där finns också någon form av välstånd. Annat är det på landsbygden. Där råder hunger och fattigdom. Folk lever på självhushåll och byteshandel. Allt fler hänger sig år religiösa fanatiska sekter. Stråtrövare drar omkring och tar vad de de kan, ibland är det sörlänningar som de säljer som "instegsarbetare", en lite mer politiskt korrekt benämning för trälar.

Vi får följa flera olika huvudpersoner: Erik som en dag hittar sina föräldrar döda i bastun och måste bege sig till Kiruna för att få tillbaka rätten till familjens gård. Marja, vars man Mårten blivit såld som träl och på vinst och förlust hänger på det rövarband som är skyldiga till brottet. Daniel Hartmann, jarlens högra hand och Nordmarks egentliga maktepicentrum. Sonja, republikens våldsbenägna finansledare och Mårten, en pragmatiker och kameleont.

Författarparet Engström och Richert har skickligt fantiserat ihop en dystopi, som trots sitt oerhörda mörker, tyvärr känns förfärligt realistisk. Hur tillståndet i omvärlden ser ut får vi veta bitvis i korta glimtar, instoppade i passusar här och där. Det är både mycket spännande och mycket plågsam läsning, inte mist för att alla protagonisterna är riktigt osympatiska personer.

Slutet är rått och blodigt, och lämnar dessutom många trådar lösa, så många kommer att kasta sig över fortsättningen. Armasjärvi, del två, finns redan på marknaden. Sista delen i trilogin, Talvatis, kommer nästa vår.

Passar nian och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar