måndag 13 september 2021

En halv gul sol

 

Författare: Chimamanda Ngozi Adichie

En halv gul sol är Chimamanda Ngozi Adichies internationella genombrott. Den kom ut på engelska 2006 och skildrar tiden före och under Biafrakriget i 1960-talets Nigeria.

I centrum står tvillingsystrarna Olanna och Kaninene. De är döttrar till nyrika föräldrar som passat på att sko sig på den unga republikens alla möjligheter. De har bägge fått sin utbildning i England, men därefter valt helt olika livsvägar. Kaninene väljer pappans fotspår och går in i familjens företag. Oleanna går den intellektuella banan och börjar undervisa på universitet i Lusaka. Förutom tvillingsystrarna får vi följa deras pojkvänner Richard och Odenigbo, samt Odenigbos tjänstepojke Ugwu.

Genom kolonialmaktens tendens att söndra och härska har det skapats fiendskap mellan folkgrupper som levt fredligt sida vid sida i hundratals år innan engelsmännens intåg. Nu skakas det unga landet av två statskupper följt av en masslakt på folkgruppen Igbo. Detta leder till att Igbofolket utropar sitt eget land i Östra regionen, Biafra, döpt efter bukten intill. Den halva gula solen i titeln syftar på den som också fanns på det kortlivade landets flagga.

Författaren har valt sina huvudpersoner smart. Genom dem kan hon skildra flera sidor av den här tiden. Det är Olanna och Odenigbo som brinner för bildning, självständighet och demokrati, som kämpar för och tror på det nya egna landet och får se sina drömmar gå i kras. Det är Kainene som kanske i första hand vill leva ett bekvämt liv, men också vill förvalta de affärsmöjligheter som bjuds. Richard är engelsman, det folk som förtryckt landet, som förälskat sig i Nigeria och så småningom kallar sig biafran. Och så är det Ugwu som kommer till Odenigbos hem från en by, nästan helt utan skolgång, men som får börja i skolan samtidigt som han tar ansvar för hushållet. Både han och Richard ser det samhälle Odenigbo och Oleanna vill skapa med en slags utifrånglasögon, men från helt olika håll.

Det är oavbrutet spännande läsning. Personerna är så vältecknade och trovärdiga och den här biten samtidshistoria så viktig att berätta. Tål både läsning och omläsning. Passar kanske bäst på gymnasiet på grund av sitt omfång (pocketupplagan är 679 sidor). Finns nu också i en lättläst version på Vilja förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar