torsdag 26 augusti 2021

The two faces of January

 

Patricia Highsmith

Patricia Highsmith var en amerikansk författarinna och är mest känd för sina psykologiska spänningsromaner. 

I Januaris två ansikten dras läsaren med in i en katt-och-råtta-lek över Europa. Titeln anspelar på Janus två ansikten - den romerska gud som gett namn åt januari månad och som återspeglas i romangestalterna, som inte bara flyr från rättvisan utan också från sig själva.

Tre personer möts i Aten. Chester McFarlane, en bedragare med otaliga falska identiteter hamnar i trubbel tillsammans med sin unga fru Colette. Rydal Keener, en ung man som reser runt och gör av med sin farmors arv och är på jakt efter äventyr. Han befinner sig turligt eller oturligt nog i deras väg. Eftersom han ser en likhet mellan sin far och Chester McFarlane och en ungdomskärlek han ännu inte kommit över i Colette blir han nyfiken.

Ödet flätar dem samman och tillsammans tvingas de fly mord. Flykten blir inledningen på ett triangeldrama där alla deltagares insatser blir högre än de tänkt sig. 

Highsmith beskriver med skärpa den avgrund och den svärta som skapas när människor börja tänja på gränserna för vad som är moraliskt riktigt. 

Virago Press 306 s. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar