fredag 15 maj 2020

Så jävla kallt

Författare: Lova Lakso 


Så jävla kallt av Lova Lakso handlar om Karla, sjutton år och sistaårsstudent på en gymnasieskola i Norrbotten. Hon och jämnåriga Kaja vantrivs i vardagen och kylan. De längtar efter värme och ljus. Karla vet inte så mycket mer om sin nya vän Kaja som hon lärde känna på sommarjobbet än att hon bor ensam.

När Karlas föräldrar bestämmer sig för att det är dags för Karlas åldersstigna och sjuka hund Hemingway att avlivas blir det en anledning för tjejerna att sätta sin plan om en färd söderut i verket. Med sig tar de Karlas nästan-pojkvän Aziz.

Det blir en omtumlande färd söderut genom Norrland med liftande, busskapning, räder efter varma ytterkläder på lokala hemmafester och nätter i kalla tält.

Det som utåt är en roadtrip är också en berättelse om utveckling för de tre ungdomarna, framförallt Karla själv. Berättelsen är lättläst med många fina miljöskildringar och kylan i Norrland beskrivs så att läsaren känner den in i märgen. Dialogen är genuint ungdomlig och det märks att Lova Lakso är van att träffa ungdomar i sitt yrke som kurator på en ungdomsmottagning.

Raben & Sjögren 204 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar