tisdag 26 maj 2020

Nätterna på Winterfeldtplatz

Författare: Elin Boardy


Nätterna på Winterfeldplatz av Elin Boardy utspelar sig i Berlin på 1920-talet. Hit har 19-åriga Hedvig sökt sig från Göteborg för att bo som inneboende i sin fasters våning och arbeta som kontorist. På kontoret lär hon känna den politiskt marxistiskt aktiva Mina som visar henne en friare, mer utmanande och kreativ tillvaro. De inleder en vänskaplig sexuell relation och tillbringar mycket tid i det homosexuella paret Florian och Heinz våning vid Winterfeldtplatz. Här tillbringar många av de människor som arbetar för och engagerar sig i hbtq-pionjären Magnus Hirschfelds sexualvetenskapliga institut.

Hedvig slits mellan det konservativa livet hos fastern, som vurmar kejsartidens Tyskland och håller hårt på hemkomsttider, och det Berlin som hon vill vara en del av.

Samtidigt som Hedvig finner friheten börjar en mörkare och mer totalitär människosyn ta över i Berlin. Hedvig och hennes vänner får uppleva att den frihet de kämpat för att uppnå är hotad från många håll.

Nätterna på Winterfeldplatz berättas i ett historiskt sammahang och förenar skickligt en ung kvinnas vuxenblivande med det historiska skeendet i mellankrigstidens Berlin.

Wahlström & Widstrand, 374 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar