onsdag 22 april 2020

Hästpojkarna

Författare: Johan Ehn


Anton har precis tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. En av hans brukare är Alexander Kovac, en snart hundraårig man som inte pratar och som vägrar lämna sitt kök. Anton upptäcker att Alexander kommunicerar genom att stöta med sin käpp i golvet. Anton ömmar för Alexander och blir nyfiken på hans levnadsöde. I Alexanders vardagsrum hittar Anton foton på hästar, cirkusartister och ett brev från Gestapo.

I tjugotalets Tjeckoslovakien växer två pojkar upp på ett barnhem. När den ena behandlas illa rymmer de och får jobb hos en kringresande cirkus. Pojkarna blir här kända som bröderna som kan utföra häpnadsväckande konster på hästryggen. Cirkusen tar dem till Berlin och klubben Eldorado där pojkarna känner att de på många sätt hittat hem.

Medan de skapar sig en tillvaro i Berlin tar och befäster nazisterna makten. Samhället förändras och hårdnar snabbt omkring dem.

Förutom att boken är en fantastisk gripande kärlekshistoria har Johan Ehn också gjort ett oerhört  researcharbete,  från hur de föräldralösa tjeckoslovakiska pojkarna kan ha levt på barnhemmet tills dess att de är vuxna män i ett vindlande och omtumlande Berlin. Boken är intressant, stark, viktig och sorglig.

Rekommenderas från gymnasiet och uppåt.

Gilla Böcker 362 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar