måndag 25 februari 2019

Ali vill inte gå till skolan

Författare: Sylviane Jaoui
Illustratör: Annelore Parot

"Kompisgänget" är en ny bokserie från Hegas på deras näst lättaste nivå. Böckerna är satta med typsnittet Dyslexie som är utformat för att vara så läsvänligt som möjligt för dyslektiker. De två första böckerna, Ali vill inte gå till skolan  och Elias kan inte sluta spela kom i december. Böckerna liknar mer tecknade serier än kapitelböcker och allt berättande tar plats i bild eller i tydliga gula pratbubblor. Problemen är av vardagsnära natur och i alla böckerna möter vi fem kompisar som bor i samma hus.

I den här berättelsen är det som titeln berättar Ali som oroar sig för att börja skolan igen efter lovet. Hans oro smittar först av sig på de andra men sedan lyckas de tillsammans vända situationen genom att göra listor på allt de tycker är roligt i skolan. Sist finns ett uppslag med pyssel där man uppmanas göra egna "lycko-kort" med saker som gör en glad i livet.

Det är en snygg bok med fina illustrationer, barnens känslor avspeglas i färg och motivval och trots att det inte finns någon berättande text utan enbart dialog kommer berättelsen fram med all önskvärd tydlighet. Min enda invändning är att budskapet känns lite väl klämkäckt. Passar f-3.

Hegas, 29 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar