tisdag 24 oktober 2017

Honung och ättika

Författare: Anne Tyler

Honung och ättika är Anne Tylers bidrag i den internationella Shakespeare-serien där samtida författare tar sig an varsitt Shakespeareverk. Här har vi en modern variant av "Så tuktas en argbigga". Det handlar om Kate Battista, vars liv gått i stå. Hon bor kvar hemma med sin excentriske far och sin aningslösa lillasyster Bunny. Systern bryr sig mer om att smyga ut med killar än att hjälpa till med hushållet och doktor Battista tillbringar den mesta av sin tid i labbet. Kate fördriver dagarna med att arbeta på förskolan hon blev kvar på sedan hon stängdes av från college, sköta hushållet och påta i trädgården.

När hennes far en dag börjar bete sig märkligt fjäskigt och bjuda in Kate till labbet för att träffa hans assistent Pjotr Tjerbakovs börjar Kate ana oråd. Det visar sig att Pjotrs studentvisum håller på att gå ut och att hennes far tycker sig vara förlorad utan sin begåvade ryske assistent. Fadern har då kommit på den briljanta idén att Kate kan ställa upp som giftaskandidat för att Pjotr ska få grönt kort. Kate tycker till en början att förslaget är helt absurt, men historien tar inte slut där.

Boken är lättsmält, smart och rolig. Ett exempel är t.ex. att familjen Battista varje dag äter en mixad röra bestående av kött, bönor och grönsaker som tillagas en gång i veckan och sedan värms upp. En i en drös av doktor Battistas galet fenomenala uppfinningar.

Detta är en härligt rolig romantisk komedi i bokform.

Wahlström & Widstrand, 212 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar