fredag 14 april 2017

Vilda djurboken: favoritdjur i svensk natur

Författare: Martin Emtenäs
Illustratörer: Per Gustavsson, Cecilia Heikkilä, Joanna Hellgren

Favoritdjuren som programledaren Martin Emtenäs berättar om den här boken är de samma som Sveriges 25 landskapsdjur. Eftersom de är framröstade av svenska folket är det djur som vi brinner lite extra för, menar han. Det är i de flesta fallen ett uppslag per djur, en text som lämpar sig väl att läsa högt för elever i lågstadieåldern och en eller två faktarutor som barnen kan läsa själva när de bläddrar och tittar på de fantastiska bilderna.

När barn väljer själva vill de ha faktaböcker med foton och inte tecknade bilder. För att en sån här faktabok ska nå fram till målgruppen krävs vuxna förmedlare, så det hoppas jag verkligen att det gör, för bildmaterialet i den här boken är verkligen något alldeles extra. Förlaget har valt illustratörer som inte vanligtvis gör naturskildringar. Även om det för barnboksillustratörer ofta ingår olika typer av djur i repertoaren är detta något helt annat, mer realistiskt. Speciellt Hellgren visar upp ett skirt, naturromantiskt manér, som man inte sett mycket av i hennes tidigare produktion. Heikkiläs bilder är ljuvligt gulliga och dekorativa och kommer att älskas av målgruppen. Hos mig är det dock Gustavssons bilder som går mest hem, de är både skarpt realistiska och tänjer gränserna samtidigt och har ett mycket personligt uttryck. Sammantaget är det kul att det är tre så olika uttryck som får samsas inom samma pärmar.

I boken finns förutom djurfakta några interaktiva uppslag där man uppmanas leta efter djuren som är gömda i naturen. Den har en föredömligt tydlig innehållsförteckning, avslutar med några uppslag som handlar om hur djuren klarar sig i vårt samhälle idag, tips på vidare läsning och 25 djurfrågor som man kan använda till exempel till en tipspromenad.

En bok som den här kan användas både som högläsning, i naturkunskapsundervisning, när man läser Sverige och landskapen och, inte minst, i bildundervisningen högt upp i skolåren.

Rabén & Sjögren, faktabilderbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar