lördag 8 april 2017

Epidemin

Författare: Åsa Ericsdotter

Johan Svärd är statsminister. Hans parti Hälsopartiet har vunnit en historisk valseger med vallöftet att alla svenskar ska bli smala igen. Partiet har suttit vid makten i nästan fyra år och visst har svenskarna blivit smalare, men det finns de som inte följer partiets program och med sex månader kvar till omval måste Johan Svärd komma på hur han ska behålla makten även nästa mandatperiod. 

Forskaren Landon Thomson-Jæger flyr undan propagandan ut till sin sommarstuga i Roslagen. I stugan bredvid lever Helena och hennes dotter Molly där de gömmer sig efter att Helena uppmuntrats att sätta Molly på bantningskur.

Hälsopartiet mäter svenska folkets fetma i FMK och Gloria, som minst sin forskartjänst vid Uppsala universitet p.g.a. hon har ett FMK över 42, har blivit en enstöring som endast då och då träffar sin vännina och granne Bibi. En dag får hon en inbjudan till en sammankomst i Globen med orden "en sammankomst för att öka toleransen". Brevet är adresserat till "dig med en FMK över 50" och Gloria förstår att det återigen handlar om att hon är för fet, ändå blir hon nyfiken på vad som egentligen ska hända i Globen på midsommardagen.

Åsa Ericsdotters Epidemin är en spännande och lättläst thriller om ett framtida Sverige där att vara smal, träna och inte äta socker är det enda som räknas. Där folkets har indoktrinerats så till den grad att de styrande nästan kan komma undan med vad som helst. Eller?

Det är en verklighet som inte är alltför långt ifrån oss och det är spännande. Så spännande att jag inte kan lägga ifrån mig boken förrän sista sidan är läst.

Bonnier Pocket 413 s. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar