torsdag 27 april 2017

Tisteltankar

Författare: Anette Eggert

I juni precis när Linn och hennes mamma ska hämta mormor vid tåget segnar mormor ner. Mamma är och hämtar bilen och Linn blir handlingsförlamad. Men till slut skriker hon efter ambulans. En kille Linn känner igen från skolan, som råkar stå i närheten, ringer. En kvinna kommer fram och gör hjärtmassage och så kommer ambulansen men för Linn är det nästan som ett fryst ögonblick. Allt blir otydligt. Men vissa detaljer blir outhärdligt tydliga: mormors skrapade kind, hennes fågelbrosch på marken.

När Linn börjar skolan två månader senare, i åttan, är allt förändrat. Hennes skola har evakuerats på grund av mögel, nu får de gå i en annan skola och Linn hamnar i en annan klass än bästisarna Em och Alice. Dessutom har de bägge pojkvän nu. Linn blir ofta femte hjulet och hon känner sig allt oftare så trött på deras snack om parfymer och märkeskläder, deras kindpussande och nymålade naglar. I den nya klassen dyker killen som ringde ambulansen upp. Han heter Tim men kallas "Badbollen" på grund av sin vikt. Sen är det mamma, med den perfekta ytan och den röda munnen, som gråter ensam om kvällarna i sitt rum. Och Lotten, som är Linns favoritfaster och hennes vuxna vän, nu ska hon plötsligt skiljas. Ska inget längre få vara som det alltid har varit i Linns liv? Hon försöker hålla paniken under kontroll, men alla taggiga tisteltankar gör det väldigt ensamt och svårt att vara Linn just nu.

Passar högstadiet och alla som är intresserade av existentiella frågor, tankar om livet, döden, kärleken och vänskapen. Dessutom välbehövlig läsning för alla med tonårsbarn.

Opal, 238 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar