måndag 9 maj 2016

Dumplin'

Författare: Julie Murphy

Willowdean är en stor tjej som bor i en liten håla. Det sagda håla är mest känd för är sin årliga skönhetstävling i vilken Willowdeans mamma är både före detta vinnare och hängiven kommitéledare. Fastän Willowdean är en tjej i storlek XXL skäms hon inte för sin kropp. Hon trycker att det måste få vara okej att se ut hur som helst och som motpol till sin ständigt bantande mamma har hon alltid haft moster Lucy, en stor kvinna med stort hjärta. Tyvärr orkade det där hjärtat till slut inte längre, för nu är Lucy död i en hjärtattack, alldeles för tidigt. Och den här sommaren ska Willowdean upptäcka att hon kanske inte alls är så säker på sig själv och sin kropp som trodde - och önskade att hon vore. Det som händer är att hon blir kär. Och kärleken är besvarad, hon och Bo som hon träffat på jobbet, inleder ett passionerat, men hemligt förhållande. Och det är när Bo tar på Willowdeans kropp som Willowdean inte vill mer, hon blir äcklad av sig själv, hon börjar se sig själv genom andras ögon. Hur kan det komma sig att snygga Bo vill ha henne? Och vad kommer andra att säga när de får reda på deras förhållande?

Som ett desperat försök att bevisa något för sig själv, och till sin mammas stora förfäran, anmäler sig Willowdean till skönhetstävlingen. Det har aldrig, som ett självklart om än osagt faktum, varit på tal att Willowdean skulle kunna ställa upp. Det är ju inget för tjockisar som hon. Med sig drar hon mer eller mindre av misstag andra omaka tjejer från skolan, de som inte heller är tillräckligt söta eller passar tillräckligt bra in i mallen. Och  det är i den vevan som hon också lyckas bli ovän med sin bästis sedan hela livet, Ellen. Så nu står hon som ledare och förebild för ett gäng omaka skönhetsdrottningswannebies, är olyckligt kär, har ingen att prata med eftersom både Lucy och Ellen är borta och dessutom trasslar hon in sig i ett förhållande med en fotbollskille från skolan som hon egentligen inte vill ha.

Detta är en bok om den ack så svåra konsten att våga vara den man är. Att våra göra oväntade saker, att vägra passa in i mallen och att ha kul för sin egen skull. Det är också en bok om vänskap, om att både vara bästisar och att våga släppa taget och släppa in andra, nya vänner eller pojkvänner, i gemenskapen. Jag tror att det är Murphys första bok på svenska, utgiven på det nya och väldigt spännande förlaget Lavender lit. Jag hoppas på fler!

Lavender lit, 380 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar